gezondheid in cijfers

De figuur toont het percentage jongeren uit de 2e en 4e klas van het reguliere voortgezet onderwijs in Haaglanden dat in de afgelopen maand alcohol heeft gedronken.


Het drinken van alcohol brengt, zeker voor jongeren, serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. De hersenen blijven zich tot het 24e levensjaar ontwikkelen. Alcohol kan deze ontwikkeling verstoren, wat cognitieve problemen en een hoger risico op een alcoholverslaving kan veroorzaken. Alcoholgebruik hangt onder andere samen met een hoger risico op borst-, darm- en longkanker, diabetes, beroerte en bingedrinken en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het kan ook de omgeving treffen en bijvoorbeeld letsels door (verkeers)ongevallen veroorzaken, leiden tot huiselijk, seksueel of uitgaansgeweld of tot arbeidsverzuim.

De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum adviseren jongeren tot 18 jaar om helemaal geen alcohol te drinken. Vanaf 18 jaar geldt het advies ook om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. 1, 2, 3


In de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 is aan jongeren in Haaglanden (leerlingen uit de 2e en 4e klas van het reguliere voortgezet onderwijs) gevraagd of en hoeveel alcohol ze drinken. Van hen gaf 1 op de 5 (19%) aan in de voorafgaande maand alcohol te hebben gedronken. Dit percentage varieert van 14% in Rijswijk tot 32% in Midden-Delfland. Vergeleken met 2021 is het percentage jongeren in Haaglanden dat in de laatste maand alcohol gedronken heeft stabiel gebleven (toen eveneens 19%). Landelijk ligt dat percentage hoger (27%).

1 op de 5 jongeren in Haaglanden geeft aan de afgelopen maand alcohol te hebben gedronken

Onder vmbo-leerlingen is het percentage dat de afgelopen maand alcohol dronk hoger (21%) dan onder havo/vwo-leerlingen (17%). Dat geldt ook voor leerlingen uit klas 4 (30%), vergeleken met die uit klas 2 (9%). Er is hierin weinig verschil tussen jongens en meisjes.


11% van de Haaglandse jongeren geeft aan in de laatste maand dronken of aangeschoten te zijn geweest. Dit percentage is lager dan landelijk (15%), maar hoger dan in 2021 in Haaglanden (9%). Aan bingedrinken (5 of meer drankjes met alcohol bij 1 gelegenheid) heeft 13% van de jongeren in Haaglanden de afgelopen maand gedaan. Landelijk ligt dat percentage op 18%, in 2021 was dat in Haaglanden 11%.


De Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 is in het najaar van 2023 uitgevoerd door alle GGD’en in Nederland, in samenwerking met het RIVM, om inzicht te krijgen in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren. Meer resultaten van deze Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 zijn te vinden op gezondheidsgids.ggdhaaglanden.nl.

Referenties

  1. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Publicatienr. 2015/24 [Online]. 2015 (Bezocht op 5 sep 2024); Hier online beschikbaar
  2. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Get the Facts About Underage Drinking [Online]. 2024 (Bezocht op 5 sep 2024); Hier online beschikbaar.
  3. Voogt C, Tuithof M, Spronk D, Van Hasselt N. Alcoholschade in Nederland (factsheet Trimbos-instituut) [Online]. 2024 (Bezocht op 5 sep 2024); Hier online beschikbaar.