​​​​​​​epidemiologie

1 op de 5 Haagse kinderen van 2 tot en met 15 jaar heeft overgewicht. Het percentage overgewicht is gelijk gebleven over de periode 2012-2023. Overgewicht komt het vaakst voor bij kinderen in wijken met achterstand en bij kinderen met een Surinaams-Hindoestaanse en Turkse migratieachtergrond. Dit blijkt uit onderzoek dat GGD Haaglanden uitvoerde om de percentages en het verloop van overgewicht over de periode 2012-2023 bij Haagse kinderen in kaart te brengen.

Overgewicht Haagse jeugd al sinds 1999 in kaart

Overgewicht vergroot het risico op ernstige gezondheidsproblematiek zoals hart- en vaatziekten, diabetes, reuma, gewrichtsklachten, longziekten, leverziekten en kanker. 1, 2 Ook is er een verband tussen overgewicht en (sociaal)psychologische problematiek, zoals angst en depressie, minder zelfvertrouwen, sociale afwijzing, stigmatisering, en slaapstoornissen. 3, 4 Naast individuele factoren zijn belangrijke oorzaken van overgewicht een ongezond voedingspatroon en onvoldoende lichaamsbeweging, die beide sterk worden beïnvloed door de leefomgeving. 5 Overgewicht kan al in de vroege jeugd ontstaan en vergroot het risico op complicaties op volwassen leeftijd. 6, 7, 8 Het is daarom van belang om overgewicht bij kinderen te monitoren.
In Den Haag gebeurt dit sinds 1999. 9, 10, 11 Uit deze onderzoeken blijkt dat ongeveer een vijfde van de kinderen overgewicht heeft en dat het aandeel overgewicht aanzienlijk verschilt tussen wijken en migratieachtergronden. De Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) wordt sinds 2006 als gemeentelijk programma uitgevoerd om door middel van (wijkgerichte) preventie, in te zetten op het verminderen van overgewicht bij kinderen. Daarmee draagt HAGG bij aan de doelen van de Haagse Preventie Aanpak (HPA) 12 en de Landelijke Nota Volksgezondheid. 13

De afgelopen jaren zijn leefomstandigheden en gezondheidsfactoren die mogelijk verband houden met overgewicht veranderd, zoals bijvoorbeeld een toename in schermtijd onder kinderen en beperkende maatregelen ten tijde van de coronapandemie. 14 Het blijvend onderzoeken van overgewicht bij kinderen geeft inzicht in nieuwe cijfermatige trends en ontwikkelingen, zodat preventieprogramma’s zoals HAGG, beleidsmedewerkers en andere professionals op de hoogte zijn en eventueel gerichter plannen kunnen uitwerken. In dit artikel worden de percentages overgewicht bij Haagse kinderen van 2 tot en met 15 jaar in de periode 2012-2023 gepresenteerd. Daarbij is gekeken naar verschillen, door uitsplitsing naar geslacht, leeftijd, sociaaleconomische status (SES) van wijkgroepen, migratieachtergrond en afzonderlijke woonwijk.

Methode

Beschikbare gegevens van alle Haagse kinderen, behalve tijdens coronaperiode

De onderzoekspopulatie omvat alle in Den Haag wonende kinderen, waarvan registratiegegevens beschikbaar waren van op gestandaardiseerde wijze afgenomen lengte- en gewichtsmetingen door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Kinderen worden standaard bij het CJG uitgenodigd wanneer ze 2, 3, 4, 5/6, 9/10, en 13 t/m 15 jaar zijn. Voor 13-15-jarigen die buiten Den Haag naar school gaan, ontbreken gegevens in de Haagse registratie. Aangezien deze groep wat betreft opleidingsniveau en geslacht vergelijkbaar is met de 13-15-jarigen waarvan wel Haagse registratiegegevens beschikbaar zijn, wordt verondersteld dat dit weinig impact heeft op de resultaten.


Tijdens de coronapandemie werden veel afspraken bij de jeugdgezondheidszorg geannuleerd. Dat leidde tot uitstel van zorg en een beperkt aantal afspraken, met name met kinderen met een (ernstige) indicatie. Hierdoor zijn er te weinig en bovendien selectieve gegevens uit de kalenderjaren 2020, 2021 en 2022. De periode 2020-2022 is daarom niet meegenomen in de analyses. De aanname is dat de in 2023 verzamelde gegevens representatief zijn voor kinderen in de genoemde Haagse leeftijdsgroepen. Uiteindelijk zijn 231.611 metingen van 126.308 Haagse kinderen gebruikt voor het onderzoek.


Zo zijn overgewicht en obesitas vastgesteld

Uit lengte- en gewichtsmetingen is de Body Mass Index (BMI) berekend: het gewicht (kg) gedeeld door de lengte (m) in het kwadraat. Op basis van leeftijds- en geslachtsspecifieke afkappunten is bepaald wie overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) heeft. 15, 16 Vanwege een andere lichaamsbouw en vetsamenstelling, zijn voor kinderen van Surinaams-Hindoestaanse afkomst specifieke afkappunten gebruikt. 17


SES-WOA-score als maat voor sociaaleconomische status

Per wijk in Nederland heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van hoogste opleidingsniveau, recent arbeidsverleden en inkomen van huishoudens een score voor de sociaaleconomische status (SES) berekend: de SES-WOA-score. 18 Bij een hogere score zijn huishoudens in de wijk gemiddeld welvarend en/of hoog opgeleid en/of langdurig aan het werk. Ten behoeve van de analyses in dit onderzoek zijn de wijken in 4 SES-WOA-categorieën ingedeeld (verder kortweg SES-wijkgroep genoemd): SES cat 1 (= laagste SES-WOA-score en minst welvarend) tot en met SES cat 4 (= hoogste SES-WOA-score en meest welvarend).


Migratieachtergrond op basis van geboorteland en achternamen ouders en kind

Migratieachtergrond is ingedeeld in 5 groepen: Nederlands, Turks, Marokkaans, Surinaams-Hindoestaans en overig. Kinderen zijn gecategoriseerd als Nederlands wanneer beide ouders in Nederland geboren zijn. Kinderen worden volgens de CBS-definitie gecategoriseerd als Turks of Marokkaans wanneer minimaal 1 van beide ouders geboren is in respectievelijk Turkije of Marokko. 19 Als het geboorteland van beide ouders onbekend is, maar het geboorteland van het kind Turkije of Marokko is, is het geboorteland van het kind leidend. Is naast het geboorteland van de ouders ook het geboorteland van het kind onbekend, dan zijn de achternamen van ouders of kind leidend, waarbij wordt gekeken naar de frequentie van voorkomen in landen van herkomst (Turkije of Marokko). Kinderen hebben een Surinaams-Hindoestaanse migratieachtergrond wanneer beide ouders in Suriname geboren zijn én de moeder of vader een Hindoestaanse achternaam [*] heeft. Wanneer het geboorteland van beide ouders onbekend is, dan is Suriname als geboorteland van het kind in combinatie met een Hindoestaanse achternaam van moeder, vader of kind leidend. Kinderen buiten de genoemde migratieachtergronden zijn ingedeeld als ’overig’.


Een stukje verdieping: statistische methode

Om ervoor te zorgen dat de registratiedata representatiever zijn voor de gehele populatie van kinderen in Den Haag, zijn de aantallen kinderen per onderzochte leeftijdsgroep in dit onderzoek gewogen naar de aantallen in exact dezelfde leeftijdsgroepen van de CBS-registratie. Hiervoor zijn weegfactoren berekend die ervoor zorgen dat de verdeling van de aantallen in de leeftijdsgroepen, overeenkomt met die in de Haagse populatie. Vervolgens zijn leeftijd-gewogen prevalenties overgewicht en obesitas berekend voor elk kalenderjaar en daarna voor overgewicht uitgesplist naar geslacht, SES-wijkgroep en migratieachtergrond. Om de (lineaire) trend te onderzoeken van overgewicht en obesitas over de periode van 2012-2023, is er gebruikgemaakt van Generalized Estimating Equations (GEE), een longitudinale data-analysetechniek. 20, 21 Alle GEE-modellen zijn ongewogen, maar gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, SES-wijkgroep en migratieachtergrond. De GEE-modellen voor overgewicht zijn vervolgens geanalyseerd naar subgroepen van geslacht, SES-wijkgroep en migratieachtergrond. Een relevante toename of afname over de tijd in de trendanalyse is gedefinieerd als een statistisch verschil (met een P-waarde van kleiner dan 0,05) in de regressiecurve én een verschil van 2 procentpunt of meer tussen 2 genomen tijdsperioden in geobserveerde, gewogen percentages overgewicht. Voldoet een gemeten verschil niet aan beide criteria, dan wordt een toename of afname van het percentage overgewicht over de tijd beschouwd als niet-relevant.


Tot slot zijn alleen naar leeftijd gewogen prevalenties berekend op wijkniveau. Om effecten als gevolg van kleine populatie-aantallen en migratieachtergrond constanter te houden, zijn op wijkniveau de prevalenties van overgewicht berekend voor 2 periodes (2012-2016 en 2017-2023) in plaats van naar afzonderlijk kalenderjaar.

Methodologische wijzigingen ten opzichte van eerder onderzoek

Ten opzichte van eerder onderzoek zijn er in dit onderzoek enkele methodologische wijzigingen doorgevoerd. 9, 10, 11 Als gevolg hiervan is het percentage overgewicht over alle jaren naar schatting 1 tot 1,5 procentpunt lager. Echter, doordat cijfers van alle beschikbare jaren in deze editie opnieuw zijn berekend volgens de nieuwe methode, is er geen sprake van een trendbreuk.


Onderzoekspopulatie: inclusie van 4-jarigen

De opkomst van 4-jarigen bij de consultatiebureaus is in recentere jaren proportioneel hoger geworden. Dit geeft een beeld voor deze specifieke leeftijdsgroep en een betere schatting van het overall-overgewicht bij kinderen van 2-15 jaar.


Afwijkende en missende waarden

Extreme waarden van lengte, gewicht en/of BMI (5 keer de leeftijdsspecifieke interkwartielafstand boven het derde kwartiel of 1,5 keer onder het eerste kwartiel) en metingen waarbij lengte of geslacht misten, zijn verwijderd uit de dataset, in plaats van de methodiek van visuele inspectie van outliers die voorheen werd toegepast.


SES

In eerdere edities werden interne Haagse wijkachterstandsscores gebruikt als SES-indicator. In het huidige onderzoek is dat de SES-WOA-score. 18


Migratieachtergrond

Migratieachtergrond is ingedeeld in 5 groepen: Nederlands, Turks, Marokkaans, Surinaams-Hindoestaans en overig. Dit is een andere classificatie dan de verouderde classificatie in de vorige editie, toen er tevens onderscheid gemaakt werd tussen inwoners met westerse en niet-westerse migratieachtergrond.


Software

Voor analyses is er tot slot gebruik gemaakt van het programma R (versie 4.4.1). 22, 23

Resultaten

Aantallen en percentages metingen per subgroep jeugdigen

Tabel 1toont de aantallen en percentages bruikbare metingen in het onderzoek, afkomstig uit registratiegegevens van het CJG Den Haag. De coronajaren 2020, 2021 en 2022 zijn niet inbegrepen (zie Methode).

Tabel 1 Aantal en percentage metingen per subgroep, jeugd 2-15 jaar. Registratiegegevens CJG Den Haag 2012-2023 (m.u.v. 2020-2022)

In 2023 heeft 19% van de Haagse kinderen overgewicht en 6% obesitas

De (naar leeftijd gewogen) percentages voor overgewicht en obesitas kwamen in 2023 uit op respectievelijk 19% en 6%. Omgerekend [**] betekent dit naar schatting ruim 16.000 kinderen van 2 t/m 15 jaar met overgewicht in Den Haag in 2023, waarvan bijna 5.100 met obesitas.


In de periode 2012-2023 varieerde het percentage overgewicht tussen de 17% en 20%. Obesitas schommelde tussen de 4% en 6% (figuur 1). Uit de trendanalyse bleek dat overgewicht en obesitas in de periode 2012-2023 gelijk bleven.

Figuur 1 Percentage (inclusief 95% betrouwbaarheidsinterval) overgewicht en obesitas jeugd 2-15 jaar, Den Haag 2012 – 2023 (m.u.v. 2020-2022)

Naar schatting hebben ruim 16.000 Haagse kinderen van 2 tot en met 15 jaar overgewicht

Ongeveer evenveel jongens als meisjes te zwaar

In 2023 was het (voor leeftijd gewogen) percentage overgewicht voor zowel jongens als meisjes 19%.
In de afgelopen jaren hadden relatief meer meisjes dan jongens overgewicht. Dit verschil lijkt visueel in de afgelopen jaren wel te zijn afgenomen (figuur 2). Uit de trendanalyse bleek verder bij zowel jongens als meisjes geen stijging of daling in de periode 2012-2023.

Figuur 2 Percentage (inclusief 95% betrouwbaarheidsinterval) overgewicht jeugd 2-15 jaar, naar geslacht, Den Haag 2012 – 2023 (m.u.v. 2020-2022)

Al op 2-jarige leeftijd 1 op de 8 kinderen met overgewicht

Percentages overgewicht verschillen tussen leeftijdsgroepen. In elk kalenderjaar waren deze lager bij jonge kinderen (2- en 3-jarigen) dan bij oudere kinderen (9-10-jarigen en 13-15-jarigen) (figuur 3). In 2023 had in Den Haag bijna 1 op de 8 kinderen van 2 jaar overgewicht. Uit de trendanalyses blijkt dat er over de periode 2012-2023 een afname is in overgewicht onder 4-jarigen van 17% (2012) naar 13% (2023). In andere leeftijdsgroepen bleef het percentage gelijk.

Figuur 3 Percentage (inclusief 95% betrouwbaarheidsinterval) overgewicht jeugd 2-15 jaar, naar leeftijdsgroepen, Den Haag 2012 – 2023 (m.u.v. 2020-2022)

Kinderen in wijken met laagste SES meer dan 2 keer zoveel risico op overgewicht

Het (voor leeftijd gewogen) percentage overgewicht was in elk kalenderjaar het hoogst bij kinderen woonachtig in wijken met de laagste SES (SES cat 1; 28% overgewicht in 2023). In wijken met de hoogste SES (SES cat 4) was dit percentage lager (11% in 2023) (figuur 4). Wordt er over de hele periode (2012-2023) gekeken, dan hebben kinderen woonachtig in wijken met de laagste SES-WOA-scores meer dan 2 keer zoveel risico [***] op overgewicht dan kinderen in wijken met de hoogste SES-WOA-scores. Tot slot blijkt uit de trendanalyses dat het percentage overgewicht over de periode van 2012-2023 voor elke afzonderlijke SES-wijkgroep gelijk is gebleven.

Figuur 4 Percentage (inclusief 95% betrouwbaarheidsinterval) overgewicht jeugd 2-15 jaar, naar SES-wijkgroep, Den Haag 2012 – 2023 (m.u.v. 2020-2022)

Overgewicht komt vaakst voor bij kinderen met Surinaams-Hindoestaanse achtergrond en neemt toe bij kinderen met Marokkaanse achtergrond

Het (voor leeftijd gewogen) percentage overgewicht naar migratieachtergrond was voor elk kalenderjaar in de periode van 2012-2023 het hoogst bij kinderen van Surinaams-Hindoestaanse afkomst (figuur 5). Respectievelijk 38% van de kinderen met een Surinaams-Hindoestaanse, 33% van de kinderen met Turkse, 27% van de kinderen met Marokkaanse en 13% van de kinderen met Nederlandse achtergrond, hadden in 2023 overgewicht. Wordt er over de hele periode (2012-2023) gekeken, dan blijkt dat percentages overgewicht over de periode van 2012-2023 bij kinderen van Surinaams-Hindoestaanse, Turkse en Nederlandse afkomst, gelijk zijn gebleven. Echter, bij kinderen met een Marokkaanse migratieachtergrond was er een toename over de periode van 25% in 2012 naar 27% in 2023. Kinderen met een Turkse, Marokkaanse en Surinaams-Hindoestaanse achtergrond hebben 2 tot 3 keer zoveel risico op overgewicht dan kinderen van Nederlandse afkomst. [****]

Figuur 5 Percentage (inclusief 95% betrouwbaarheidsinterval) overgewicht jeugd 2-15 jaar, naar migratieachtergrond, Den Haag 2012 – 2023 (m.u.v. 2020-2022)

Variatie in overgewicht tussen Haagse wijken: van 6% in Willemspark tot meer dan 30% in Transvaalkwartier

In de periode 2017-2023 was het percentage overgewicht het laagst in de Haagse wijk Willemspark (6%) en het hoogst in Transvaalkwartier (31%) (tabel 2). In de tabel zijn de percentages en het aantal gemeten kinderen per wijk weergegeven voor de periodes 2012-2016 en 2017-2023. De Haagse wijken Oostduinen, Zuiderpark, Zorgvliet, Van Stolkpark en Scheveningse Bosjes, Haagse Bos, Hoornwijck en Forepark hebben minder dan 500 huishoudens. Gegevens van deze wijken zijn daarom niet meegenomen in de analyse. Tevens ontbreekt in dit overzicht de wijk Binckhorst door een te klein aantal kinderen.

Tabel 2 Aantal gemeten kinderen en percentage overgewicht (leeftijd-gewogen) jeugd 2-15 jaar, naar wijk, Den Haag 2012-2016 en 2017-2023 (m.u.v. 2020-2022)

Percentage overgewicht stabiel, maar hoog

Uit dit onderzoek blijkt dat het percentage overgewicht bij de Haagse jeugd in de periode van 2012-2023 stabiel is, maar hoog. Ongeveer 1 op de 5 kinderen van 2 tot en met 15 jaar is te zwaar. In aandachtswijken (met de laagste SES-score) is de prevalentie van overgewicht het hoogst. Onder kinderen met een Surinaams-Hindoestaanse, Turkse en Marokkaanse migratieachtergrond is het percentage overgewicht hoger dan onder kinderen van Nederlandse afkomst.


Overeenkomstig met eerdere onderzoeken naar overgewicht bij kinderen in Den Haag, is het percentage overgewicht hoog, maar stabiel over tijd. 9, 10, 11 Landelijk onderzoek van het RIVM (2024) laat een toename zien van overgewicht bij 2-19-jarigen woonachtig in wijken die aan JOGG deelnemen, ten opzichte van 2-19-jarigen in niet-JOGG wijken. 24 In deze landelijke RIVM-studie zijn echter andere leeftijdsgroepen (ook jongvolwassenen) geïncludeerd dan in dit onderzoek. Bovendien is het RIVM-onderzoek gebaseerd op vragenlijstdata die middels een steekproef zijn afgenomen. Het landelijke onderzoek van Kobes et al. laat een daling zien in overgewicht bij 9-11-jarigen, bij een langeretermijnprogramma (2013-2018) in JOGG-wijken, met name in JOGG-wijken met lagere SES. Dit onderzoek is gebaseerd op registratiedata uit centra jeugdgezondheidszorg. 26


In het huidige onderzoek van GGD Haaglanden bij Haagse 2-15-jarigen, bleef het percentage overgewicht echter gelijk bij 9-10-jarigen in alle 4 SES-wijkgroepen. Dus ook in de wijken met de laagste SES, waaronder alle wijken vallen die deelnemen aan het JOGG-programma, te weten: Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust/Vrederust, Rustenburg en Oostbroek, Laakkwartier en Spoorwijk, Schildersbuurt, Transvaalkwartier, Groente- en Fruitmarkt en Stationsbuurt. Omdat dit onderzoek niet tot doel had te onderzoeken waarom in Den Haag het percentage overgewicht wel stabiel is gebleven, kan hier echter geen antwoord op worden gegeven. Landelijke resultaten spiegelen niet altijd resultaten voor regionale situaties. Dit kan komen door verschillen tussen gemeenten in beleidsaanpak, politiek draagvlak, populatiesamenstelling, lokale of private belangen, en beschikbare tijd en middelen voor preventie en het creëren van een gezonde leefomgeving. 25


Deze studie laat een toename zien van overgewicht bij kinderen met een Marokkaanse achtergrond en een afname bij 4-jarigen. Eerstgenoemde is consistent met bevindingen uit eerder onderzoek. 11 Verder onderzoek is noodzakelijk om te achterhalen wat hiervan oorzaken zijn. Minder overgewicht bij 4-jarigen kan het gevolg zijn van een vertekening door selectie: de opkomst bij deze leeftijdsgroep is in recentere jaren sterk toegenomen.

Toegang tot gezonde voedingen leefomgeving beperkter in aandachtswijken

Het is waarschijnlijk dat omgevingsinvloeden en sociaaleconomische factoren een rol spelen bij de verschillen in voorkomen van overgewicht bij Haagse kinderen. Omgevingsinvloeden zoals de inrichting van de leefomgeving en een ongezonde voedselomgeving zijn belangrijke factoren. 27, 28, 29  Met name in wijken met de laagste SES is de toegang tot gezonde voeding vaak beperkter, terwijl er juist (te) veel aanbod is van ongezonde voeding. 30, 31, 32, 33 Het aanbod van ongezonde voeding is in deze wijken per inwoner bijna 2 keer groter dan in hogere SES- wijken. 34 Een leefomgeving met meer sport- en spelvoorzieningen, groen en veilige speelplaatsen, nodigt uit tot lichaamsbeweging, zoals wandelen en fietsen en is belangrijk om fysieke activiteit van kinderen te bevorderen en overgewicht te voorkomen. 35


Naast de voedselomgeving en een uitnodigende leefomgeving, spelen tevens culturele aspecten een rol. Mensen met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond eten doorgaans ongezonder. 36 Voor huishoudens die moeite hebben met rondkomen en waarbij de bestaanszekerheid onder grote druk staat, zijn andere keuzes vaak belangrijker dan het maken van een goede voedselkeuze. Een deel van de mensen die aangeven gezonder te willen eten, geeft ook aan dat niet te kunnen betalen. 37 Daarbij komt dat gezonder voedsel in het afgelopen decennium relatief meer in prijs is gestegen dan ongezonder voedsel. 38 Landelijk is reeds aangezet tot aanbeveling om gezond voedsel goedkoper te maken. 39 Buitenlandse interventies laten zien dat mensen meer gezonde voeding kopen, met name bij prijsverhoging op suikerhoudende dranken en prijsverlaging op groente en fruit. 40

Meer dan 200.000 metingen, maar coronajaren missen en niet alle leeftijden (even goed) vertegenwoordigd

Sterk aan dit onderzoek zijn de hoge opkomst bij het CJG, de professioneel uitgevoerde en gestandaardiseerde metingen en de beschikbaarheid van meer dan 200.000 observaties over een lange periode, waardoor het mogelijk is om verschillende subgroepen te analyseren en trends in overgewicht bij kinderen te identificeren. Beperkingen zijn dat gegevens voor 7-, 8-, 11- en 12-jarigen ontbreken en dat de opkomst van jongere kinderen hoger is dan die van oudere kinderen. Met dat laatste is door middel van weging zoveel mogelijk rekening gehouden in de berekening van de prevalenties. Ten slotte zijn er niet voldoende metingen geregistreerd tijdens de coronaperiode, wat een volledig begrip van de trend van overgewicht beperkt. Vergelijkingsmateriaal van tijdens en na de coronapandemie is voor de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) onvoldoende beschikbaar en wordt daarom in dit artikel niet gepresenteerd. De mate van overgewicht bij kinderen in Den Haag is echter vergelijkbaar tussen het jaar voor (2019) en na corona (2023). Vanuit landelijke, professionele kaders in de jeugd(gezondheid)zorg en in overleg met ouders/burgers, lijkt monitoring in de toekomst steeds meer te worden gestuurd op basis van indicatie. 42 Dit heeft selectie van specifieke groepen kinderen tot gevolg, wat kan leiden tot vertekening en minder representatieve cijfers op de langere termijn. Om een zo juist en compleet mogelijk inzicht te houden in overgewicht, worden landelijk gesprekken opgestart met als doel gestandaardiseerde meetmomenten te blijven behouden voor het in kaart brengen van overgewicht.

Advies: zet preventie voort, maar intensiveer aanpak

De Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) wordt door de gemeente en GGD Haaglanden uitgevoerd om de ambities in de Haagse Preventieaanpak te realiseren (zie reactie HAGG)41 Omdat, getuige dit onderzoek, de mate van overgewicht onder Haagse jeugd stabiel, maar hoog is, is het advies om preventieve activiteiten in de aanpak van overgewicht te blijven voortzetten. Om overgewicht te verminderen, meer gezondheidswinst te behalen en gezondheidsverschillen tussen subgroepen te verkleinen, lijkt een intensievere aanpak echter noodzakelijk. Dit vergt een krachtige, integrale aanpak en samenwerking tussen alle stakeholders en professionals in de keten om overgewicht in Den Haag terug te dringen.

Reactie van HAGG: complex vraagstuk waarvoor inzet hard nodig blijft

Kirsten Witjens, beleidsadviseur Volksgezondheid gemeente Den Haag en Wendy Schneider, Programmamanager HAGG, geven een reactie.


De coronatijd heeft gelukkig geen negatieve invloed gehad op het gemiddelde percentage overgewicht bij kinderen in Den Haag. Dat dit percentage stabiel is gebleven, is enerzijds een enorme geruststelling, maar tegelijkertijd blijft het percentage nog steeds zorgwekkend hoog. 1 op de 5 kinderen in Den Haag heeft overgewicht en in sommige wijken zelfs 3 op de 10. Inzet blijft dus hard nodig.


De Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) is onderdeel van de Haagse Preventieaanpak, en draagt hierin bij aan 2 van de 4 focuslijnen: een goede start bieden voor ieder kind en het bevorderen van een gezonde leefstijl, met oog voor onderliggende problematiek zoals armoede. 43 HAGG stimuleert een gezonde sociale en fysieke omgeving, waarin de gezonde keuze makkelijk is. De aanpak richt zich op kinderen van -9 maanden t/m 12 jaar, omdat je niet jong genoeg kunt beginnen met gezond oud worden. Overgewicht is nog bij te sturen, maar als een kind eenmaal obesitas heeft, raakt de hormoonhuishouding in de war, waardoor het lichaam ziek wordt. Daar is moeilijk weer vanaf te komen. Alleen als men er heel vroeg bij is, kan men de ziekte voorkomen. 44


Het doel van HAGG is het terugdringen van het percentage overgewicht bij kinderen naar 14% in 2030 en 9% in 2040. Dit doet het programma door integraal samen te werken aan gezond opgroeien thuis, in de wijk en op school. Om gezondheidsverschillen te verkleinen, richt het programma zich op een aantal aandachtswijken in Centrum, Laak en Escamp, aangezien daar het probleem van overgewicht en een ongezonde leefstijl bij kinderen het grootst is.


Aan overgewicht liggen vaak veel oorzaken ten grondslag. De oplossing is dan ook complexer dan wat minder eten of meer bewegen. Niet alleen leefstijl, maar ook de leefomgeving en biologische en psychologische factoren zoals mentaal welzijn, armoede en stress, kunnen een grote rol spelen. Dit maakt het voorkomen van overgewicht een complex vraagstuk. Het vraagt om een brede benadering en maatwerk op lokaal niveau.


Een gezonde omgeving is veilig, nodigt uit tot bewegen en stimuleert een gezond eetpatroon. Dit betreft de fysieke omgeving, die uitnodigt tot lopen, fietsen en buitenspelen en met (ook) gezond voedselaanbod. Ook de sociale omgeving speelt een rol, waarin gezond eten en bewegen vanzelfsprekend zijn voor iedereen en waar kinderen het gezonde voorbeeld kunnen volgen, op plekken waar kinderen veel tijd doorbrengen. Denk aan uitdagende speelplekken, watertappunten op schoolpleinen, gezonde schoolmaaltijden en gezonde activiteiten in wijkcentra. De focus van de aanpak ligt vooral op collectieve preventie. Tegelijkertijd gaat er ook aandacht uit naar passende zorg voor kinderen met (ernstig) overgewicht, het versterken van de samenwerking tussen professionals uit het medische en sociale domein en het onderhouden en uitbouwen van het netwerk.


Om de doelen te kunnen bereiken, werkt het programma met veel partijen samen, volgens de landelijke aanpak JOGG. 45 Met de GGD, gemeente Den Haag, de jeugdgezondheidszorg, de kinderopvang, scholen, welzijnspartners, zorgprofessionals, sportaanbieders en de inwoners zelf. Het is belangrijk om goed aan te sluiten bij de leefwereld en sociale normen van de diverse doelgroepen en wat hen helpt om de gezonde keuze makkelijk te maken.

Samen maken we gezond gewoon!

Wilt u reageren?
Mail de auteurs of de redactie

Dankwoord

De auteurs bedanken Functioneel beheer van de gemeente Den Haag in samenwerking met het CJG Den Haag voor hun medewerking bij het ontsluiten van data.

Over de auteurs

Drs. A. Meijerman en dr. M.A. van den Dries, epidemiologisch onderzoekers, en dr.ir. I.M. van der Meer, senior epidemiologisch onderzoeker, afdeling Epidemiologie en Beleidsadvies, GGD Haaglanden.


E-mail: antoine.meijerman@ggdhaaglanden.nl

Referenties

  1. Pi-Sunyer, X. The Medical Risks of Obesity. Postgrad Med. 2009,121 (6): 21–33. Hier online beschikbaar.
  2. RIVM. Overgewicht | Gevolgen [Online]. 2024 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  3. Xu S, Ying X. Pediatric Obesity: causes, symptoms, prevention and treatment. Experimental and Therapeutic medicine 2016, 11 (1): 15-20. Hier online beschikbaar.
  4. Shivpuri A, Shivpuri A, Sharma S. Childhood Obesity: Review of a growing problem. Int J Clin Pediatr Dent. 2012, 5 (3): 237–241. Hier online beschikbaar
  5. WHO. Obesity and overweight [Online]. 2024 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  6. Barton, M. Childhood obesity: a life-long health risk. Acta pharmacologica Sinica 2012, 33: 189-193. Hier online beschikbaar.
  7. Agras WS, Hammer LD, McNicholas F, Kraemer HC. Risk factors for childhood overweight: A prospective study from birth to 9.5 years. Journal of Pediatrics 2004, 145 (1): 20-25. Hier online beschikbaar.
  8. De Kroon MLA, Renders CM, van Wouwe JP, van Buuren S, Hirasing RA. The Terneuzen birth cohort: BMI changes between 2 and 6 years correlate strongest with adult overweight. PloS One 2010, 5 (2): e9155. Hier online beschikbaar
  9. De Wilde JA, Middelkoop BJC, van Dommelen P, Verkerk PH. Overgewicht bij Haagse schoolkinderen. Een trendanalyse van 1999 tot en met 2007. Epidemiologisch Bulletin 2008, 43 (4): 37-46. Hier online beschikbaar.
  10. Keetman M, van der Meer IM, de Wilde JA. Percentage overgewicht Haagse jeugd 2007-2015. Epidemiologisch Bulletin 2016, 51 (4): 7-17. Hier online beschikbaar
  11. Meijerman A, van der Meer IM. Percentage overgewicht Haagse jeugd 2012-2019 stabiel. Epidemiologisch Bulletin 2020, 55 (4): 4-13. Hier online beschikbaar.
  12. Gemeente Den Haag. Haagse Preventie Aanpak: kansen vergroten, problemen voorkomen. RIS:316577 [Online]. 2023 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar
  13. Ministerie van VWS. Landelijke nota gezondheidsbeleid 2020-2024 [Online]. 2020 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  14. Iene Miene Media. Aanvullend flitsonderzoek. Mediagebruik door kinderen van 0 t/m 6 jaar in coronatijd [Online]. 2020 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar
  15. Richtlijnendatabase Federatie Medisch Specialisten. Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen. Uitkomstmaten bij behandeling overgewicht en obesitas [Online]. 2023 (Bezocht op 21 mrt 2024); Hier online beschikbaar.
  16. CBO. Addendum voor kinderen bij de CBO-richtlijn. Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen [Online]. 2011 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  17. De Wilde JA, van Dommelen P, Middelkoop BJC. Aangepaste body mass index (BMI) afkappunten om ondergewicht, overgewicht en obesitas te bepalen bij Hindostaanse kinderen. Epidemiologisch Bulletin 2013, 48 (3): 2-13. Hier online beschikbaar.
  18. CBS. SES-WOA-score [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2024); Hier online beschikbaar.  
  19. CBS. Migratieachtergrond [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2024); Hier online beschikbaar.
  20. Liang KY, Zeger SL. Longitudinal data analysis using generalised linear models. Biometrica 1986, 73: 13-22. Hier online beschikbaar.
  21. Liang KY, Zeger SL. Regression analysis for correlated data. Ann. Rev of Public Health 1993, 14: 43-68. Hier online beschikbaar.
  22. Højsgaard S, Halekoh U, Yan J. The R Package geepack for Generalized Estimating Equations. Journal of Statistical Software 2006, 15 (2): 1–11. Hier online beschikbaar.  
  23. R Core team. The R Project for Statistical Computing [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2024); Hier online beschikbaar.  
  24. RIVM. Update van de impact van de JOGG-aanpak op overgewicht en beweeggedrag bij kinderen en jongeren [Online]. 2024 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.  
  25. Mulier Instituut. Stap voor stap naar een gezondere leefomgeving voor kinderen en ouderen [Online]. 2024 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  26. Kobes A, Kretschmer T, Timmerman MC. Prevalence of overweight among Dutch primary school children living in JOGG and non-JOGG areas. PLoS One 2021, 16 (12): e 0261406. Hier online beschikbaar.
  27. GGD GHOR. Voor veel mensen in Nederland is toegang tot gezond eten niet vanzelfsprekend [Online]. 2023 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.  
  28. Storm I, Nijboer C, Wendel-Vos GCW, Visscher TLS, Schuit AJ. RIVM. Een gezonde omgeving ter preventie van gewichtsstijging: nationale en lokale mogelijkheden [Online]. 2006 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  29. Gezondheidsraad. Kansen voor gezondheidswinst in omgevingsbeleid [Online]. (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  30. Black C, Moon G, Baird J. Dietary inequalities: what is the evidence for the effect of the neighbourhood food environment? Health Place 2014, 27: 229-242. Hier online beschikbaar
  31. World Health Organization, Regional Office for Europe. WHO European Regional Obesity Report 2022 [Online]. 2022 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  32. Pinho MGM, Mackenbach JD, den Braver NR, Beulens JJW, Brug J, Lakerveld J. Recent changes in the Dutch foodscape: socioeconomic and urban-rural differences. Int J Behav Nutr Phys Act 2020, 17 (43). Hier online beschikbaar.
  33. Timmermans J, Dijkstra C, Kamphuis C, Huitink M, Van der Zee E, Poelman M. Obesogenic School Food Environments? An Urban Case Study in The Netherlands. Int. J. Environ. Res. Public Health 2018, 15 (4): 619.Hier online beschikbaar.  
  34. KRO-NCRV. Pointer. Ongezond voedselaanbod twee keer zo groot in arme buurten [Online]. 2022 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  35. Kenniscentrum Sport en Bewegen. Sport en bewegen in de openbare ruimte [Online]. 2021 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  36. Voedingscentrum. Achtergrondinformatie Turkse en Marokkaanse eetcultuur [Online]. (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  37. CBS. (On)gezonde leefstijl 2022: opvattingen, motieven en gedragingen [Online]. 2023 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.  
  38. CBS. Prijs voeding met 18 procent gestegen in tien jaar [Online]. 2021 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.  
  39. Rijksoverheid. Verhoging belasting op alcoholvrije dranken [Online]. (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  40. Voedingscentrum. Prijsmaatregelen voor gezonder en duurzamer eten [Online]. (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  41. GGD Haaglanden. Haagse Aanpak Gezond Gewicht [Online]. (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  42. NCJ. Landelijk professioneel kader jeugdzorg [Online]. (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  43. Gemeente Den Haag. Haagse Preventieaanpak Uitvoeringsplan [Online]. 2024 (Bezocht op 7 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  44. Godijn E. Alleen als je er heel vroeg bij bent, kun je obesitas voorkomen [Online]. 2024 (Bezocht op 4 okt 2024); Hier online beschikbaar.
  45. JOGG. Samen maken we gezond gewoon [Online]. (Bezocht op 4 okt 2024); Hier online beschikbaar.