redactioneel

Redactioneel

Mijn ervaring als onderzoeker is dat je in elk onderzoek wel ergens tegen aanloopt waarvan je van tevoren niet weet wat het zal zijn. Zo heeft het Haags Uitgaans Onderzoek (HUO) een goede methodiek om zicht te hebben op het genotmiddelengebruik van uitgaande jongeren. Daarbij was echter geen rekening gehouden met lockdowns waarin horeca gesloten werd. Het uitgaansonderzoek moest zich nu richten op het thuisgebruik, al lijken de termen hierin tegenstrijdig te zijn. Mooi om te lezen dat dit toch gelukt is. En weer een ervaring rijker hoe dit onderzoek er ook uit kan zien. Duidelijk is dat uitgaan en middelengebruik van uitgaande jongeren in Den Haag veranderde tijdens de coronapandemie.

Een andere uitdaging is het zichtbaar maken van de groep mensen die in onze regio woont of verblijft maar geen verblijfsvergunning heeft, kortweg ook wel ‘ongedocumenteerden’ genoemd. Ervaringen van hulpverleners die met deze mensen te maken hebben is dat deze groep steeds ouder wordt, wat een bijbehorende zorgvraag met zich meebrengt. In dit Bulletin leest u de schrijnende verhalen van een aantal van deze mensen, gekoppeld aan de beperkte rechten en mogelijkheden die zij hebben. En over de moeilijkheden die hulp-verleners ervaren die hen de broodnodige zorg willen verlenen. In veel registraties zal je deze mensen volgens mij niet tegenkomen. Ze zijn er wel. Zichtbaar willen ze wellicht helemaal niet zijn, vast wel gezien worden.


Andere artikelen brengen weer heel andere informatie aan het licht. Zoals de kinderen in Laak die met foto’s en aanvullende verhalen hun leefwereld in kaart konden brengen. Kijk mee met alle foto’s bij dat artikel. 

Ook is er het signaal dat spraaktaalachterstanden vaak samengaan met andere problemen op gedrag en contacten. Hoe gaan we dit met elkaar opvangen?

De opvang voor Oekraïners lijkt goed gelukt als je de interviews met vijf professionals over de periode tot de zomer leest. Hoe kunnen we hiervan leren voor al die andere vluchtelingen die ook aankomen? Genoeg complexe situaties, die het werkterrein van de gezondheid(szorg) overstijgen.


Ik hoop van harte dat we u nog lang mogen informeren over relevante ontwikkelingen op het terrein van de volksgezondheid. Leest u dit Bulletin ook nog als papieren versie: laat het ons weten als u dit zo wilt houden. Doe dit via de ‘Meld je nu aan’ knop onderaan deze pagina. Zonder actieve bevestiging stoppen we met het toesturen van drukwerk.

Irene van der Meer,

Hoofdredacteur

Nog niet geabonneerd?
Meld je nu aan!