volksgezondheid

Vrijdag 31 mei 2024 vond in Amsterdam de Klimaatmars plaats, om aandacht te vragen voor de huidige klimaatcrisis. 2 In het gezondheids- en zorgblok liepen ook vele gezondheidsprofessionals mee. Een steeds grotere groep zorgmedewerkers voelt de ernst van de klimaatcrisis en de risico’s die dit brengt voor de volksgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de klimaatcrisis zelfs uitgeroepen tot de grootste bedreiging voor de volksgezondheid van de 21e eeuw. 1 Hier past een actieve rol bij van de zorgmedewerker in de transitie naar een duurzame toekomst. De samenhang tussen de gezondheid van de mens en een gezond klimaat raakt aan het thema ‘Planetary Health’. Dit artikel biedt een korte kennismaking met dit onderwerp en legt uit waarom de klimaatcrisis ook een gezondheidscrisis is. Ter afsluiting wordt kort ingegaan op de maatschappelijke veranderingen die nodig zijn om mens en planeet gezond te houden.

Wat is Planetary Health?

Planetary Health kent geen eenduidige definitie. Simpel gezegd staat Planetary Health voor de gezondheid van al het leven op aarde, waaronder de mens. Hiervoor is het belangrijk dat natuurlijke (kringloop)systemen op aarde niet ontregeld raken. 3 Deze natuurlijke systemen zorgen ervoor dat de aarde een leefbare plek is met een prettig klimaat. Er is voldoende vruchtbare bodem en zoetwater, er is een grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten en er is schone lucht. De natuurlijke systemen waar het leven op aarde op steunt zijn niet los van elkaar te zien, maar vormen samen een complex geheel dat als een orkest samenspeelt. Door menselijk toedoen staan die natuurlijke systemen nu sterk onder druk. Dit gaat verder dan alleen klimaatverandering door het opwarmen van de aarde, als gevolg van hoge concentraties broeikasgassen in de atmosfeer. De gezondheid van de planeet wordt ook aangetast door bijvoorbeeld de afname van biodiversiteit (soortenrijkdom) en chemische verontreiniging (ophoping van giftige stoffen in het milieu). Het onderzoeksgebied Planetary Health probeert dit in kaart te brengen en geeft oplossingsrichtingen voor behoud van een leefbare planeet. 3 Planetary Health is dus niet alleen een populaire kreet, maar ook de focus van een opkomend, interdisciplinair onderzoeksveld en de maatschappelijke beweging die hieruit voortvloeit.

Planetary Health erkent de gezondheid van de planeet als systeem (Foto: Forbes.com) 4

Verschillende begrippen voor gezondheid van de mens

Verschillende begrippen worden gebruikt voor de gezondheid van de mens op grote schaal. Ieder van deze begrippen heeft net een andere omvang en duiding. De onderlinge verhoudingen zijn weergegeven in de afbeelding Planetary Health erkent de gezondheid van de planeet als systeem. De begrippen zijn dynamisch en niet in een enkele definitie te vangen.


Public Health

Verwijst naar alle maatregelen om ziekte bij de menselijke populatie te voorkomen, gezondheid te bevorderen en het leven van de bevolking als geheel te verlengen. Deze maatregelen (vanuit de publieke en private sector) zijn erop gericht om omstandigheden te creëren waarin mensen gezond zijn, met daarbij de focus op populaties binnen een bepaald gebied (bijvoorbeeld Nederland) in plaats van het individu. 5


Global Health

Is breder dan Public Health en gericht op het bevorderen van gezondheid van de gehele menselijke populatie op aarde, waarbij het creëren van gelijke kansen een belangrijk aspect is. 6


One Health

Is een interdisciplinaire benadering die zich bezighoudt met het evenwichtig, duurzaam en in goede gezondheid met elkaar samenleven van mensen, dieren en ecosystemen als geheel. Deze benadering erkent dat de gezondheid van mensen, huisdieren en wilde dieren, planten en ecosystemen nauw met elkaar verbonden en onderling afhankelijk zijn. 7


Planetary Health

Is net als One Health een oplossingsgericht, transdisciplinair terrein van onderzoek, gericht op de gezondheid van planeet Aarde als systeem, waarvan mens, dier en ecosystemen onderdeel zijn. Daarnaast is het een sociale beweging gericht op het analyseren en aanpakken van de gevolgen van menselijke verstoringen op natuurlijke systemen van onze planeet, die gevolgen hebben voor de gezondheid van de mens en al het leven op aarde. 8

6 van de 9 planetaire grenzen overschreden

Belangrijke pijlers binnen het Planetary Health-onderzoek zijn de planetaire grenzen. 9 Onderzoekers hebben van 9 belangrijke, overkoepelende natuursystemen op aarde grenzen vastgesteld (zie kader). Zo zijn er bijvoorbeeld grenzen voor de opwarming van de aarde, oceaanverzuring, beschikbaarheid van zoetwater en het gat in de ozonlaag. Binnen de planetaire grenzen kan de mens duurzaam (dus ook de generaties na ons) gebruik blijven maken van de hulpbronnen op aarde. Deze hulpbronnen zijn nodig om in goede gezondheid en welzijn te kunnen leven.

In 2009 en 2015 waren respectievelijk 3 en 4 planetaire grenzen overschreden

Verontrustend is dat de laatste analyse in 2023 aantoonde dat maar liefst 6 van de 9 grenzen waren overschreden. Er was sprake van verstoring van biochemische kringlopen, waterschaarste, ontbossing, verlies van biodiversiteit, klimaatopwarming en chemische verontreiniging. Om een context te geven: in 2009 en 2015 waren dit er respectievelijk nog 3 en 4. Deze trend vergroot het risico op abrupte, grootschalige veranderingen in het leefklimaat op aarde, die waarschijnlijk niet zijn terug te draaien. En om aan te geven dat dit niet alleen toekomstverwachting is: recent sloegen oceanografen alarm vanwege verontrustende onderzoeksresultaten, die wijzen op het stilvallen van de zeestroming die het noordelijk halfrond van warmte voorziet. Een effect van klimaatverandering waar tot dusver wel rekening mee werd gehouden, maar dat volgens modellen pas rond het jaar 2100 zou optreden. 10 Zulke bevindingen benadrukken het belang van het voorkomen van verdere overschrijding van de grenzen nu dit nog kan.

De 9 planetaire grenzen

Het begrip ‘Planetary boundaries’ werd in 2009 door J. Rockström geïntroduceerd om inzichtelijk te maken binnen welke grenzen de mensheid moet opereren om duurzaam gebruik te kunnen blijven maken van de hulpbronnen op aarde. Er zijn 9 planetaire grenzen:

  1. verlies van biodiversiteit;
  2. klimaatopwarming;
  3. chemische milieuverontreiniging;
  4. uitputting ozonlaag;
  5. luchtvervuiling;
  6. verzuring oceanen;
  7. verstoring biochemische kringlopen;
  8. waterschaarste;
  9. ontbossing.

Deze grenzen en de staat waarin ze in 2023 verkeerden worden uitgebreid omschreven in Earth beyond six of nine planetary boundaries12

Planetaire grenzen van de aarde als systeem (Bron: Science Advances) 11

Ook in Nederland gevolgen voor de gezondheid

Het overschrijden van de planetaire grenzen heeft nu al gevolgen voor de gezondheid van de mens. Wereldwijd sterven er mensen door toename van weersextremen zoals hittegolven, bosbranden, overstromingen en orkanen. 1 In Nederland zijn de gezondheidseffecten nog klein in vergelijking met bepaalde (ontwikkelings)landen, maar ze zijn er zeker. Zo zien we als gevolg van een veranderend klimaat ook in Nederland meer ziekte en sterfte door hitte, Uv-straling, smogvorming en een verlengd pollenseizoen. 13 Daarnaast hebben we te maken met ophoping van toxische stoffen in lucht, land en bodem, zoals lood, PFAS en fijnstof. Blootstelling aan deze toxische stoffen kan effect hebben op onze gezondheid. De afgelopen periode kreeg milieuverontreiniging door PFAS veel aandacht, ook in regio Haaglanden. De afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden ontvangt met enige regelmaat gezondheidsvragen over PFAS in moestuinen, zwemwater en kippeneieren. Daarnaast vormt de zeespiegelstijging in onze regio een extra risico. Zeespiegelstijging zorgt in de kuststreek voor bodemerosie (de zee spoelt de bodem weg, waardoor we langzaam stukken land inleveren) en verzilting (zoutverontreiniging van het oppervlakte- en grondwater). Hierdoor komt onze drinkwatervoorziening in gevaar. Daarnaast is er een verhoogd overstromingsrisico, dat groter wordt naarmate de zeespiegel verder stijgt.

Ziekten die gerelateerd worden aan klimaatverandering in Nederland (Bron: RIVM) 13


Toelichting: vectorsoorten zijn bijtende en bloedzuigende geleedpotigen die ziekteverwekkers kunnen overdragen. Voorbeelden van vectorsoorten zijn muggen en teken. Door klimaatverandering kunnen nieuwe vectorsoorten hun intrede doen en zich vestigen in Nederland.

Planetary Health, ook een maatschappelijke beweging

Kortom, Planetary Health is een complex en mondiaal begrip, met oog voor de bedreiging van de gezondheid van mens én planeet. Dit vraagt dan ook om veranderingen op grote schaal, ook wel systeemveranderingen genoemd. Belangrijke maatschappelijke systemen, zoals de energie- en voedselvoorziening en mobiliteit, moeten op korte termijn veranderen om onze samenleving toekomstbestendig te maken. Overheden en grote bedrijven hebben hierin een belangrijke rol te spelen, door regelgeving en bedrijfsvoering aan te passen.
In de gemeente Den Haag is in dit kader op 10 april 2024 een mooi initiatief gelanceerd: het Haagse Klimaatakkoord. 14 Dit akkoord omvat 38 ‘klimaatdeals’, ofwel concrete gemeentelijke klimaatdoelen. Deze deals dragen bij aan de ambitie van de gemeente om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Meer dan 100 partijen nemen deel aan dit akkoord, zoals bedrijven, ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties, waaronder ook GGD Haaglanden. En niet alleen georganiseerde groepen, maar ieder individu kan verschil maken. Zelf duurzaam leven (bijvoorbeeld vaker de fiets of het OV gebruiken en meer plantaardig eten) en dit uitdragen, kan anderen inspireren en zo een rimpeleffect op gang brengen!

Wilt u reageren?
Mail de auteurs of de redactie

 Over de auteurs

A.J. Dekker, MSc, Arts in opleiding tot Arts Medische Milieukunde, Afdeling Leefomgeving, GGD Haaglanden;

E.M. Kolb, MSc, Adviseur Milieu en Gezondheid, Afdeling Leefomgeving, GGD Haaglanden.


E-mailadres: anne.dekker@ggdhaaglanden.nl

Referenties

  1. World Health Organization. Climate change [Online]. 2023 (Bezocht op 08 mei 2024); Hier online beschikbaar
  2. Klimaatmars. Dit was de klimaatmars op de Zuidas! [Online]. 2024 (Bezocht op 02 jun 2024); Hier online beschikbaar
  3. Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW). Planetary Health. An emerging field to be developed [Online]. 2023 (Bezocht op 8 mei 2024); Hier online beschikbaar
  4. Forbes. What is Planetary Health? [Online]. 2021 (Bezocht op 23 mei 2024); Hier online beschikbaar.
  5. Capital Area Public Health Network. What is Public Health? [Online]. 2024 (Bezocht op 11 jun 2024); Hier online beschikbaar
  6. Beaglehole R, Bonita R. What is global Health? Glob Health Action 2010, 3 (1). Hier online beschikbaar.
  7. World Health Organization. One Health [Online]. 2023 (Bezocht op 11 jun 2024); Hier online beschikbaar.
  8. Planetary Health Alliance. Planetary Health [Online]. (Bezocht op 11 jun 2024); Hier online beschikbaar.
  9. Stockholm Resilience Centre. Planetary boundaries [Online]. 2023 (Bezocht op 08 mei 2024); Hier online beschikbaar.
  10. De Volkskrant. De golfstroom die warmte brengt, dreigt stil te vallen: ‘Dit is heel griezelig’ [Online]. 2024 (Bezocht op 27 jun 2024); Hier online beschikbaar.
  11. NOS Nieuws. Mens heeft aarde over grenzen geduwd, blijkt uit ‘gezondheidscheck voor planeet’ [Online]. 2023 (Bezocht op 08 mei 2024); Hier online beschikbaar.
  12. Richardson J, Steffen W, et al. Earth beyond six of nine Planetary Boundaries. Science Advances 2023, 9 (37). Hier online beschikbaar.
  13. Hall EF, Maas RJM, Limaheluw J, Betgen CD. Mondiaal klimaatbeleid: gezondheidswinst in Nederland bij minder klimaatverandering [Online]. 2021 (Bezocht op 11 jun 2024); Hier online beschikbaar.
  14. Gemeente Den Haag. Meer dan 100 Haagse partijen sluiten Klimaatakkoord [Online]. 2024 (Bezocht op 18 jun 2024); Hier online beschikbaar.

De potlucklunch wordt iedere zaterdag georganiseerd rond lunchtijd. Er worden groenten en kruiden uit de tuin gebruikt om gerechten te bereiden. Aanvullend nemen stadstuinders zelf ingrediënten of gerechten mee om te delen tijdens de lunch.