Korte berichten

Gevraagd: kopij

Wilt u een artikel schrijven ter publicatie in het Epidemiologisch Bulletin? Of heeft u kopij voor de rubriek Korte Berichten (bijvoorbeeld cursussen of trainingen, publicaties of vernieuwingen binnen uw organisatie die interessant zijn voor de lezers van ons Bulletin)? Mail de redactie: epibul@ggdhaaglanden.nl

Eerstvolgende edities

Symposium ‘Speelvriendelijke Steden: handelingsperspectieven’ - 17 oktober 2024 

Buiten spelen is van groot belang voor kinderen, maar niet meer voor ieder kind vanzelfsprekend. Om het buiten spelen te stimuleren, is het belangrijk om meer kennis te krijgen over waar kinderen wel en niet buiten spelen en hoe zij deze speelplekken beleven. De Haagse Hogeschool en Hogeschool van Amsterdam hebben dit de afgelopen 2 jaar in kaart gebracht voor 3 wijken in Amsterdam, Den Haag en Delft. De fysieke locaties waar kinderen wel of niet spelen zijn in kaart gebracht, en door gesprekken met kinderen is ook meer inzicht ontstaan in hun beleving en ervaring.

Tijdens het symposium Speelvriendelijke Steden: handelingsperspectieven worden de belangrijkste resultaten van dit grootschalige onderzoek gedeeld: Hier online beschikbaar.

Benieuwd naar de bevindingen en klaar om samen te werken aan speelvriendelijke steden? Meld u aan voor het symposium: Hier online beschikbaar. Deelname is kosteloos.


Waar: Hoofdvestiging van De Haagse Hogeschool (Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN Den Haag)

Wanneer: donderdag 17 oktober 2024; 13.00-17.00 uur

Jaarlijkse European Public Health (EPH) Conferentie - 13 tot en met 15 november

In Lissabon vindt dit jaar voor de 17e keer de European Public Health (EPH) conference plaats. De conferentie brengt Europese wetenschappers, ngo’s en andere organisaties samen om kennis uit te wisselen over uitdagingen in de publieke gezondheid. Het thema is dit keer: Sailing the waves of European public health: exploring a sea of innovation.


Meer informatie over de conferentie en registratie is hier online beschikbaar.

Aanpak Sport en Bewegen (Den Haag)

Iedere Hagenaar de mogelijkheid geven om te sporten en bewegen naar eigen persoonlijke voorkeur. Die ambitie sprak de gemeente Den Haag afgelopen jaar uit. Vergrijzing, minder leden bij sportverenigingen, gezondheidsachterstanden in bepaalde wijken, een gebrek aan ruimte en volop interne wisselingen motiveerde de gemeente tot het opstellen van de zogenaamde Aanpak Sport en Bewegen. De aanpak richt zich meer op gedragstypen en houdt rekening met verschillende levensfases en minder op de traditionele doelgroepenbenadering (zoals jeugd, ouderen, mensen met een beperking). Ook heeft de aanpak tot doel om aan te sluiten bij de ontwikkelingen in de stad. 

Hier online beschikbaar.

G4-USER webinar over kwetsbare dakloze arbeidsmigranten uit de EU in de G4 - 14 november 2024

Onder de groep die kampt met dakloosheid in de grote steden in Nederland is een groeiend deel afkomstig uit andere EU-lidstaten. Het gaat om mensen die veelal als arbeidsmigrant naar Nederland zijn gekomen. Hieronder valt ook een zeer kwetsbare groep die naast onderdak, ook zorg en ondersteuning nodig heeft, maar deze niet altijd ontvangt in Nederland.


De academische werkplaats G4-USER (Openbare Geestelijke Gezondheidszorg) van Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam onderzocht de trends, knelpunten in signaleren en toeleiden naar zorg, en oplossingen met betrekking tot de dakloze arbeidsmigranten uit de EU in de 4 grote steden. Tijdens het webinar worden de onderzoeksbevindingen gedeeld en zullen ook relevante voorbeelden uit beleid en praktijk aan de orde komen.


Voor wie: beleidsmedewerkers, zorgprofessionals, onderzoekers en andere geïnteresseerden
Wanneer: donderdag 14 november van 15.30 - 17.00 uur (online)


Het definitieve programma volgt eind oktober 2024, evenals de link naar het webinar.

Wilt u nu al meer informatie, mail dan naar avloon@ggd.amsterdam.nl

IVO-symposium: Complexiteit? Dat zoeken we op!  14 november 2024

Dit jaar bestaat het IVO 35 jaar. Een mijlpaal die wordt gemarkeerd met een symposium in Rotterdam, de stad waar het IVO in 1989 begon. Het symposium staat stil bij de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken rondom gezondheid en welzijn, en presenteert theorie en praktijkvoorbeelden, die laten zien hoe je met deze complexiteit kan omgaan. Daarover wordt in gesprek gegaan met mensen die het IVO al jarenlang een warm hart toedragen of anderszins betrokken zijn: geïnteresseerde onderzoekers, professionals uit de praktijk van preventie, zorg, opvang, en beleid en ervaringsdeskundigen en samenwerkingspartners.

Datum: 14 november 2024

Tijd: 13:00 - 17:00 uur

Locatie: Pauluskerk, Rotterdam


Registreren kan hier.

Culturele aspecten in de Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG)

In Den Haag heeft 1 op de 5 kinderen overgewicht, wat hoger is dan het gemiddelde in Nederland. Vooral onder kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond, zoals die met Turkse ouders, komt overgewicht relatief vaak voor. Verschillende factoren, zoals culturele eetgewoonten en opvoeding, spelen hierbij een rol. Dit onderzoek onder Turkse moeders laat zien welke inzichten en overtuigingen zij hebben over een gezonde leefstijl, voeding en beweging, en welke opvoedstijlen zij toepassen. Deze bevindingen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van gerichte leefstijlinterventies die aansluiten bij de behoeften van deze gemeenschap.


Lees het rapport hier.

Staat van de Stad 2024

De Staat van de Stad is een verzameling van cijfers, grafieken en figuren met analyses over hoe Den Haag ervoor staat. Het is als het ware een reeks van foto’s door de tijd. De Staat doet geen uitspraken over beleid, maar kan wel de basis zijn voor beleid. De Staat laat dit beeld op alle beleidsterreinen en op meerdere niveaus zien: in de nationale context, in vergelijking tot andere G4 gemeenten, in vergelijking tot de regio, Den Haag als stad en op buurt- of wijkniveau. Ook wordt de mening van de Hagenaar gepeild over tal van onderwerpen die raken aan gemeentelijk beleid. Deze gegevens komen voornamelijk uit de Stadsenquête, die jaarlijks wordt afgenomen onder inwoners van Den Haag.


Lees hier de Staat van de Stad 2024.

9

x

10

xx

Cursussen NSPOH

De Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH) is gespecialiseerd in onderwijs op (post)academisch niveau en biedt opleidingen en trajecten aan professionele organisaties op het brede terrein van maatschappij en gezondheid, arbeid en gezondheid en sociale zekerheid. De komende maanden organiseert NSPOH onder andere de volgende cursussen/bijeenkomsten.

Inlichtingen over alle cursussen en opleidingen bij NSPOH: www.nspoh.nl, tel: 030-8100500, e-mail info@nspoh.nl.

  Chronische obstructieve longziekten en werk​​​​​​​

Bent u een medisch professional en wilt u leren hoe u mensen met post-COVID syndroom, astma en COPD het beste kunt begeleiden? En wilt u de NVAB-richtlijn Astma en COPD leren gebruiken? Doe dan deze tweedaagse, geaccrediteerde module.


Voor wie: Bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, sociaal geneeskundigen en medisch adviseurs (geregistreerd of in opleiding).


Data:        10 en 17 oktober 2024 (tweedaagse)

Locatie:    Utrecht

Kosten:    €960,-


Hier online beschikbaar.


Leer omgaan met belemmerende overtuigingen van de werkende

Hoe komt u er als professional achter of iemand gemotiveerd is om terug te keren naar werk? Of dat iemand negatieve verwachtingen heeft van zijn of haar herstel of catastroferende gedachten heeft? Dit en meer leert u tijdens deze module van een halve dag.


Voor wie: Bedrijfsartsen (i.o.), verzekeringsartsen (i.o.), sociaal medisch verpleegkundigen en andere professionals die begeleiding bieden aan de werkende of deze beoordelen.

Data:      2 oktober 2024

Locatie:  Utrecht
Kosten:  € 244,-


Hier online beschikbaar.

Seksuele gezondheid voor artsen

Wilt u meer leren over de achtergronden van de diagnostiek en behandeling van de meest voorkomende soa? En bent u benieuwd hoe u cliënten kunt ondersteunen bij gedragsverandering met behulp van het Soa Aids gespreksmodel? Volg dan de module Seksuele gezondheid voor artsen.


Voor wie: Artsen en verpleegkundig specialisten die werkzaam zijn op een Centrum seksuele gezondheid van de GGD.

Datum:     21 november, 4, 10 en 19 december 2024 en 9, 17 en 23 januari 2025 (zevendaagse)

Locatie:    Utrecht
Kosten:     €2740,-


Hier online beschikbaar.

4

x

Data:       30 september 2024
Locatie:   Utrecht

Kosten:    € 477


https://www.nspoh.nl/jobcrafting-zelfsturing-in-je-werk-5/

* Mensen met een lagere sociaaleconomische positie hebben een minder goede gezondheid, doordat ze in sociaal minder goede omstandigheden leven. Dat leidt vervolgens vaak tot meer stress en weer andere gezondheidsproblemen. Dit patroon van sociaaleconomische clustering van gezondheidsproblemen wordt ook wel syndemisch genoemd.

6

x

Data:        21 september en 2 oktober 2023

Kosten:    € 900

Locatie:    Utrecht

www.nspoh.nl/lobbyen-en-netwerken-7