redactioneel
Redactioneel
Het Epidemiologisch Bulletin is bijna 60 jaar geleden gestart als een blad vanuit de afdeling Infectieziekten van de toenmalige GGD Den Haag. Nog altijd worden de meldingen infectieziekten elk kwartaal als vaste rubriek opgenomen. Tijdens de coronapandemie was er vanzelfsprekend meer aandacht voor infectieziekten, maar verder blijft het vaak bij de meldingen achter in het nummer. In dit nummer is dat anders. Maar liefst 2 infectieziekten worden onder de aandacht gebracht: psittacose en gonorroe. Voor beide infectieziekten is een stijging in het aantal meldingen de aanleiding geweest voor het opnemen van een (kort) artikel.
Van beide is op dit moment nog niet duidelijk waar de stijging vandaan komt. Dat neemt niet weg dat het leerzame artikelen zijn, met informatie over welke klachten je kan krijgen, hoe je besmet kan worden, en wat papegaaien en duiven hiermee te maken hebben.
In deze editie ook een uitgebreid verslag van een bijeenkomst over 25 jaar Koppelingswet en de zorg voor ongedocumenteerden. Zoals ik het mij uit de begintijd van de Koppelingswet herinner, werden gegevens uit verschillende registraties gekoppeld, wat bijvoorbeeld maakte dat mensen zonder geldige papieren (ongedocumenteerden) geen zorgverzekering meer konden hebben. De bijeenkomst en het artikel daarover geven een veel breder beeld. Vanuit verschillende perspectieven worden ontwikkelingen en ervaringen gedeeld.
Actueel in de afgelopen periode was verder het opstellen van de regiobeelden vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Doel van het akkoord is de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. 1 Eén van de onderliggende afspraken is dat de centrale zorgverzekeraar en de aangewezen gemeente in de zorgkantoorregio, een regiobeeld opstellen. De regiobeelden zijn inmiddels vastgesteld en gepubliceerd: hier online beschikbaar. De beelden zijn mooi breed opgezet. Maar hoe maak je van hieruit nu een keuze wat prioriteit heeft? De cijfers zijn waardevol, want helpen bij de brede blik. Maar we hoeven niet vanaf 0 te starten en alleen de cijfers leidend te laten zijn, want er zijn in het veld al verschillende initiatieven gaande. Mooi als de komende tijd de veelheid aan kennis en verschillende expertises gebundeld worden. Grijpen de initiatieven in op de oorzaken van de problematiek? En is er voldoende ruimte voor de risicogroepen om hier ook voordeel van te hebben? In mijn ogen essentiële aspecten, willen we het doel bereiken en daarbij gezondheidsverschillen verkleinen.
Heeft u zelf nog ideeën over relevante ontwikkelingen in deze regio waar we nog niet over publiceerden? Of over relevante onderzoeken waarvan de resultaten via dit bulletin gedeeld kunnen worden met professionals in zorg en welzijn? Laat het ons weten via epibul@ggdhaaglanden.nl.
Irene van der Meer
Hoofdredacteur
Referenties
- Rijksoverheid. Integraal Zorgakkoord:‘Samen werken aan gezonde zorg’ [Online]. (Bezocht op 07 jul 2023); Hier online beschikbaar.