Korte berichten

Nieuwsberichten Academische Werkplaats Publieke Gezondheid

Neem eens een kijkje op de website (www.awpgnzh.nl) van de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid (AWPG)! Op deze website zijn actuele nieuwsberichten te vinden over de laatste activiteiten van de AWPG. Ook staan er interessante berichten over de actuele ontwikkelingen op het gebied van publieke gezondheid binnen en buiten de poorten van de werkplaats. Zeker de moeite waard om even te kijken!


Geen tijd om regelmatig de website in de gaten te houden?
Geen probleem! U kunt zich abonneren op de nieuwsbrief, die 3 tot 4 keer per jaar uitkomt. Aanmelden kan hier: www.awpgnzh.nl/ontvang-de-awpg-nzh-nieuwsbrief

De omgeving als leefstijlcoach

Provincie Zuid-Holland bracht onlangs een mooi boek uit: ‘De omgeving als leefstijlcoach’, met bijdragen van GGD’en. Hierin komen onder andere aan bod: positieve gezondheid, blue cities, gezondheid en verdichting, groene schoolpleinen, en een groot aantal best practices. De digitale versie is hier te vinden:

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023

Op donderdag 30 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) 2023: ‘Inzet op Impact’. Dit 10e GGG-congres sluit aan bij de actualiteit en brengt innovaties en de impact van onderzoeksresultaten onder de aandacht.
Het uitgebreide congresprogramma is te vinden op: https://publicaties.zonmw.nl/congres-goed-gebruik-geneesmiddelen-­programma-2023/. Hier kunt u zich ook aanmelden voor het congres.

Nederlandse Kankeratlas

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) lanceerde op 17 januari 2023 een interactieve online atlas waarop te zien is hoe vaak de 24 in Nederland meest voorkomende kankersoorten ergens voorkomen: de Kankeratlas. Dit is gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kregen. De Nederlandse Kankeratlas toont per regio (gebaseerd op de eerste 3 cijfers van een postcode) of het aantal diagnoses van een bepaalde kankersoort hoger, lager of gelijk is aan het Nederlands gemiddelde. De inzichten uit de Kankeratlas weerspiegelen niet het eigen, individuele risico op kanker, maar zijn gemiddelden voor ieder specifiek gebied.
De atlas is ontworpen om inzicht te bieden aan beleidsmakers en onderzoek te versnellen, vooral in de gebieden waar dit het meest nodig is.
Bekijk de Nederlands Kankeratlas hier: https://iknl.nl/kankeratlas

European Public Health Week

Van 22-26 mei vindt de European Public Health Week (EUPHW) plaats. Het doel van deze jaarlijkse week is het vergroten van kennis en bewustwording over volksgezondheid en het stimuleren van Europese samenwerking op dit gebied. Het thema is dit keer ‘Public health: Global issues, local actions’, met een specifiek aandachtsgebied per dag. Bijdragen of deelnemen aan activiteiten is op verschillende manieren mogelijk. Zelf een activiteit aandragen is bijvoorbeeld een optie. Meer informatie vindt u op de website: https://eupha.org/EUPHW

Cursussen NSPOH

De Netherlands School of Public & Occupational Health is gespecialiseerd in onderwijs op (post)academisch niveau en biedt opleidingen en trajecten aan professionele organisaties op het brede terrein van maatschappij en gezondheid, arbeid en gezondheid en sociale zekerheid.

De komende maanden organiseert NSPOH onder andere de volgende cursussen/bijeenkomsten.

Inlichtingen over alle cursussen en opleidingen bij NSPOH:

www.nspoh.nl, tel: 030-8100500, e-mail info@nspoh.nl.

Lobbyen en netwerken

Hoe krijg je jouw onderwerp op de (politieke) agenda? In deze tijd werken ook beleidsambtenaren veel thuis. Wie niet voor het coronadossier actief is, heeft juist nu wellicht tijd om zich in jouw dossiers te verdiepen. Daarom kan jouw lobby-aanpak juist nu extra succesvol zijn. Ontdek hoe je je netwerk optimaal inzet en hoe je met lobbyen invloed uitoefent op de agenda’s van relevante partijen. Aan de hand van een persoonlijk lobby-doel ontwerp je een plan.  
Voor wie: professionals in de public en occupational health.

Data:   12 en 21 april 2023

Kosten:

  € 900,-
Locatie:

  Utrecht

www.nspoh.nl/lobbyen-en-netwerken-6/

Infectieziekten: van cel tot melding

Maak kennis met de keten van infectieziektebestrijding: van besmetting en verspreiding tot en met contactonderzoek en surveillance. Praktische verdiepingsmodule voor verpleegkundigen.
Voor wie: verpleegkundigen werkzaam bij GGD, zorginstelling of kennisinstituut en zich verder willen specialiseren in het complexe werkveld van de AGZ.

Data:      11 en 25 mei, 1 en 15 juni 2023

Kosten:  € 1805-

Locatie:  Utrecht

http://www.nspoh.nl/infectieziekten-van-cel-tot-melding-3/

Haal meer uit je vergaderingen

Wil jij praktische handvatten hoe effectiever te vergaderen binnen jouw organisatie? Naast praktische tips van de docenten ga je met de andere deelnemers in groepjes zelf aan de slag. Je ontdekt meer over valkuilen en jouw eigen rol in de vergadering. Schrijf je snel in voor deze nascholing.
Voor wie: professionals in de public of occupational health die handvatten zoeken hoe je binnen de organisatie efficiënter en leuker kunt vergaderen.

Data:      15 mei 2023 (9.30-12.40 uur)

Kosten:  € 230,-

Locatie:  Utrecht

www.nspoh.nl/haal-meer-uit-je-vergaderingen-3/

Moeilijke mensen, lastige situaties

Moeilijk mens of moeizame communicatie? Communicatiestoornis of persoonlijkheidsstoornis? Kom jij in je werk wel eens ‘mensen met een gebruiksaanwijzing’ tegen? En wil je leren hoe je efficiënt met hen kunt omgaan? Doe dan deze praktische, tweedaagse module.
Voor wie: artsen M&G, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, A&O deskundigen, arbeidsdeskundigen en andere professionals die werkzaam zijn in de public of occupational health.

Data:      13 en 27 juni 2023

Kosten:  € 905,-

Locatie:  Utrecht

www.nspoh.nl/moeilijke-mensen-lastige-situaties-8/

Training debatteren en discussiëren

Werk je in de public of occupational health en loop je er wel eens tegenaan dat je zaken niet voldoende overtuigend kunt bepleiten? Wil je leren hoe je een (beleids-)stelling verdedigt of juist aanvalt? Doe dan deze eendaagse training debatteren en leer hoe je je visie verwoordt en met argumenten onderbouwt.
Voor wie: artsen, beleidsmedewerkers, epidemiologen, gezondheidswetenschappers, leidinggevenden, projectleiders en andere professionals die hun verbale presentatie en argumentatie willen verbeteren. Je werkt in de publieke gezondheidszorg of op het terrein van arbeid & gezondheid.

Data:      28 juni 2023

Kosten:  € 450,-

Locatie:  Utrecht

www.nspoh.nl/training-debatteren-en-discussieren-9/