redactioneel

Redactioneel

De ramp die eind 2024 in het Haagse Tarwekamp plaatsvond, heeft behoorlijk in de belangstelling gestaan van regionale en landelijke media. Als de aandacht vanuit de media minder wordt, gebeurt er nog steeds heel veel. Ook door mensen vanuit organisaties waarvan over het algemeen niet zo bekend is wat hun rol is nadat er een ramp als deze heeft plaatsgevonden. Een artikel daarover vonden wij als redactie daarom van waarde voor het Epidemiologisch Bulletin. Vandaar dat we dit nummer starten met de verhalen van 5 sleutelfiguren in de hulpverlening, werkzaam bij de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), Slachtofferhulp Den Haag, stichting Lichtpuntjes (welzijn), gemeente Den Haag en GGD Haaglanden.

Het bulletin vervolgt met een pleidooi voor het belang van een gezonde fysieke leefomgeving. Nu is hier volgens mij al steeds meer kennis over en steeds meer aandacht voor. Toch schreven collega’s een artikel over de fysieke leefomgeving, omdat het verband tussen de fysieke leefomgeving en de mentale gezondheid veel minder bekend is. De fysieke leefomgeving heeft via verschillende wegen invloed op de mentale gezondheid. Deze invloed kan zowel positief als negatief zijn: de leefomgeving kan bijdragen aan het bevorderen van een goede mentale gezondheid, maar ook aan het verslechteren hiervan. Voorbeelden illustreren hoe geprobeerd wordt om door aanpassingen in de leefomgeving de (mentale) gezondheid positief te beïnvloeden. Speciale aandacht is er voor de fietsroute gezonde leefomgeving Den Haag, waarmee je langs 8 voorbeelden fietst die laten zien hoe de leefomgeving positief of negatief bijdraagt aan mentale gezondheid.


Rondom het thema onbegrepen en/of verward gedrag zijn er nog veel vragen en onduidelijkheden. Daarom is begin 2025 het regioplatform Kenniscentrum Onbegrepen Gedrag regio Haaglanden gestart. Dit artikel start met een casus, waaruit direct al blijkt waar de term ‘onbegrepen gedrag’ vandaan komt. In het artikel leest u waarom en hoe dit regioplatform tot stand is gekomen.


Zo bij elkaar 3 artikelen over diverse onderwerpen, waaruit ook de breedte blijkt van waar de GGD zich mee bezighoudt. Daarnaast staan we altijd open voor andere onderwerpen. Zijn er vanuit uw organisatie taken, rollen of initiatieven die in het Epidemiologisch Bulletin toegelicht kunnen worden? Graag in de context van de publieke gezondheid. De uitdagingen op dit terrein vragen dat we elkaar kennen en van elkaar weten wat we doen en waarom. De redactie hoort het graag als u hier via een artikel of kort bericht een bijdrage aan kunt leveren.

Irene van der Meer

Hoofdredacteur

Nog niet geabonneerd?
Meld u nu aan!

Referenties

  1. x