Meldingen infectieziekten

Overzicht meldingen infectieziekten regio Haaglanden 1e kwartaal 2025

Bekijk de tabel met het overzicht

1e kwartaal vergeleken met de voorgaande jaren

1e kwartaal

2025

1e kwartaal

2024

1e kwartaal

2023

a-ziekten

MERS-CoV


Pokken


Poliomyelitis anterior acuta


SARS


Virale hemorragische koorts


COVID-19



2.340

B-ziekten

(humane infectie) avaire influenza


Difterie


Pest


M pox


Rabiës (hondsdolheid)


Tuberculose

23

23

18

Buiktyfus


1
Cholera


Hepatitis A224
Hepatitis B acuut

1

3
Hepatitis B chronisch

21

18

29

Hepatitis C acuut

1
Hepatitis C chronisch

8

6

11
Kinkhoest11465


Mazelen22

Paratyfus A,B,C
1
Rubella


STEC (E. coli)611

5

Shigellose15

12

6

Invasieve GAS

25

31

33

Voedselinfectie



c-ziekten

Antrax (miltvuur)


Bof


2
Botulisme


Brucellose


TBE (tekenencefalitis)


CPE

18

1016
Ziekte van Creutzfeldt-Jakob klassiek
1


Ziekte van Creutzfeldt-Jakob variant


Gele koorts


Invasieve Hib
1
Hantavirusinfectie


Legionellose

5

5

17

Leptospirose

1
Listeriose

1

1

1
Malaria

4

9

3

Meningokokkose

6

5

5

MRSA-infectie (cluster buiten ziekenhuis)


Invasieve pneumokokken

32

2924
Psittacose
12
Q-koorts


Tetanus


Tularemie


Trichinose


West-Nilevirus


Zikavirus


Infectieziekten gemeld door instellingen in het 1e kwartaal 2025

Bekijk de tabel met het overzicht

In de onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de meldingen door instellingen in het eerste kwartaal van 2025. Deze instellingen behoren tot instellingen waar ‘kwetsbare’ groepen verblijven, zoals kinderen, ouderen of zieken. Op grond van artikel 26 van de Wet publieke gezondheid (Wpg), moeten die instellingen sommige infectieziekten melden bij de GGD. Het grootste gedeelte van de meldingen van gastro-enteritis binnen de zorginstellingen zijn meldingen van Norovirus.

Scenario

Kinder-
opvang

Onderwijs-
instelling

Vluchte-
lingen­-
opvang

Zorg-
instelling

Ziekenhuis

Gezins-situatie

Werkplek/
vereniging*

Eindtotaal

Huiduitslag/exanthemen

12

822124

31

Impetigo (krentenbaard)

3







3
Gastro-enteritis

5


137


43

Schimmelinfectie1





1
Luchtweginfectie/influenza-achtig ziektebeeld3

2

1

22




28
Anders**12

4

7

* O.a. sport- en studentenvereniging, padvinderij

** Mogelijke koortslip, meningitis, mogelijke kraamvrouwenkoorts

Download het overzicht

Toelichting Meldingen Infectieziekten 1e kwartaal 2025

Kevin Wassing, Emma Onverwagt, Mariska Petrignani

Tekenencefalitis (TBE) & meldplicht

Sinds 1 maart 2025 is tekenencefalitis (TBE) aangemerkt als meldingsplichtige infectieziekte (groep C). Door deze wijziging zijn artsen en laboratoria verplicht om bij een bevestiging van TBE melding te doen aan de GGD, zodat het vóórkomen en de verspreiding van deze ziekte beter in kaart kunnen worden gebracht.


TBE is een virale hersen(vlies)ontsteking die wordt overgedragen door een tekenbeet. De ziekte komt van oorsprong vooral voor in Centraal- en Oost-Europa, maar is de afgelopen jaren ook in Nederland vastgesteld, met name bij mensen die recreëren in natuurgebieden. De infectie verloopt vaak mild, maar kan leiden tot neurologische klachten zoals hoofdpijn, verlammingsverschijnselen en langdurige herstelklachten.

Pneumokokken (invasieve pneumokokkenziekte – IPD)

Het aantal meldingen van invasieve pneumokokkeninfecties neemt sinds 2018 gestaag toe, zowel in regio Haaglanden als landelijk. Ook in het afgelopen kwartaal zijn er 32 meldingen gedaan in onze regio, tegenover 29 in het eerste kwartaal van 2024 en 24 in het eerste kwartaal van 2023.


Pneumokokken (Streptococcus pneumoniae) zijn bacteriën die uiteenlopende infecties kunnen veroorzaken, waaronder longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Overdracht gebeurt via druppeltjes in de lucht, zoals bij hoesten of niezen. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde afweer lopen risico op ernstige ziekte.


Sinds 2006 is de pneumokokkenvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor jonge kinderen. Sinds 2020 wordt ook een gratis vaccinatie aangeboden aan 60-plussers. Daarnaast wordt vaccinatie aanbevolen aan personen uit verschillende medische risicogroepen, zoals mensen met een minder goed werkend afweersysteem. Vaccinatie blijft daarmee een belangrijk middel om ernstige ziekte en ziekenhuisopnames als gevolg van IPD te voorkomen.

CPE (Carbapenemase-producerende Enterobacterales)

Hoewel de cijfers licht fluctueren, blijft het aantal meldingen van CPE in regio Haaglanden relatief hoog. In het eerste kwartaal van 2025 zijn 18 meldingen ontvangen, tegenover 10 in het eerste kwartaal van 2024 en 16 in datzelfde kwartaal in 2023. Dit bevestigt het blijvende belang van waakzaamheid en goede infectiepreventie binnen zorginstellingen.


CPE zijn bacteriën die enzymen produceren (carbapenemases), die carbapenem-antibiotica afbreken, een belangrijke laatste behandeloptie bij ernstige infecties. Gezonde mensen worden meestal niet ziek, maar bij kwetsbare patiënten kan CPE tot ernstige complicaties leiden. Verspreiding vindt vooral plaats via direct contact of via besmette oppervlakken of materialen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Veel infecties worden in Nederland geïntroduceerd door personen die in het buitenland zijn geweest, met name – maar niet alleen – mensen die in buitenlandse ziekenhuizen zijn geweest.

Mazelen (Morbilli)

In het eerste kwartaal van 2025 zijn er 22 mazelengevallen gemeld in regio Haaglanden, grotendeels afkomstig van een uitbraak op een basisschool in Den Haag. De meeste besmettingen vonden plaats onder niet-gevaccineerde kinderen en verspreidden zich binnen gezinnen en de schoolomgeving.


Mazelen is een van de meest besmettelijke virale ziekten, die zich via de lucht verspreidt bij hoesten en niezen. De ziekte begint met koorts, hoesten, verkoudheid en ontstoken ogen, gevolgd door een kenmerkende huiduitslag met rode vlekjes. Mogelijke complicaties zijn onder andere longontsteking en hersenontsteking.


De vaccinatiegraad voor de BMR-vaccinatie (Bof, Mazelen, Rodehond) ligt in regio Haaglanden onder de 90%, wat te laag is voor groepsimmuniteit. Deze uitbraak onderstreept het belang van vaccinatie en gerichte voorlichting, met name in wijken met lage vaccinatiegraad.